Skip links

Апел за рационално коришћење воде

Предмет: Апел за рационалим коришћењем воде корисника који су прикључени на јавни водовод којим управља ЈКП „ Горњи Милановац“
Тренутна  ситуација са водоснабдевањем је следећа :
– Дотицај воде из фабрике воде У Г. Бањанима је још лошији и креће се  између 27 и 30  л/с (испод сваког минимума)
– Дотицај воде са брезанског система је непромењен и износи од 5-10 л/с
– Дотицај воде са рзавског система и даље је 100 л/с
– Захваљујући искључиво  редовном снабдевању са Рзава, на основу чега  смо урадили другачију  прерасподелу воде у дистрибутивном систему, тренутно нема потрошача који су без воде .
– Наравно одржати такво стање је веома тешко и радници водовода чине надљудске напоре да тако и остане
– У зависности од дотицаја, план искључења се прави на дневном нивоу. О распореду искључења ЈКП „Горњи Милановац“ ће као и до сада редовно обавештавати кориснике преко средстава информисања: радија, телевизије, писаних медија, друштвених мрежа, сајта ЈКП „ Горњи Милановац“.
– Напомињемо да и поред редовног информисања од стране ЈКП-а, поједини корисници нису обавештени, јер не прате исте из разноразних разлога, тако да не стоје примедбе да информације нису правовремене и тачне. Просто је немогуће обаветити сваког корисника појединачно: у ком периоду неће бити воде и кад ће цистерна бити у њиховом крају.
Сеоски водоводи који нису у надлежности ЈКП „ Горњи Милановац“
– ЈКП „ Горњи Милановац“ нема надлежност  да управља сеоским водоводима који нису прикључени на јавни дистрибутивни водовод.  Оваква катастрофална хидролошка ситуација одразила се и на те водоводе, па су многи први пут пресушили  или издашност изворишта није довољна да обезбеди редовно снабдевање. У том тренутку се они обраћају нама да им хитно решимо водоснабдевање или да им константно испоручујемо цистерне са водом. То једноставно није могуће. ЈКП „ Горњи Милановац“ у зависности од обавеза према редовним корисницима (Преко 10.000 водомера), шаље цистерне и на та подручија.
Апел за рационално коришћење воде
– ЈКП „Горњи Милановац“ поново апелује на све грађане да у оваквим временским условима када спољне температуре достижу 40оЦ, максимално рационално користе воду
 Као  што смо и више пута наглашавали,  потрошња воде у вечерњим сатима готово  се удвостручи и не постоји систем, поготово овакав са смањеним улазом воде, да може то да издржи. Немилице се заливају травњаци, хлади бетон, пуне базени. Резервоари који су до 20 х пуни, испразне се за 1 -2 х, и онда се мора приступити искључењу појединих делова града, да не би дошло до пуцања цевовода и стварању  још већих проблема. Корисници нам  замерају зашто није раније најављено искључење, а то је просто немогуће предвидети.
– Апелујемо и на инспекцијске службе да превентивно обилазе и упозоравају грађане за несавесно трошење воде. Нарочито се то односи на рубне крајеве града ( Брусница, Грабовица, Неваде, Велереч, Гробнице, Луњевица) као и насеље Рудник, где су енормне потрошње у вечерњим сатима.

Поштовани суграђани, у нади да ћемо успети у наредним данима да обезбедимо уредно водоснабдевање, апелујемо да нам у овом послу помогнете на напред наведени начин.

Јавно комунално предузеће “Горњи Милановац”